Att välja domän

När du ska köpa webbhotell för första gången behöver du också en domän som du kan knyta din hemsida till. När du skaffar en domän måste du välja ett domännamn som tillsammans med en toppdomän blir din hemsidas webbadress. En toppdomän är den sista delen i din webbadress, till exempel .com eller .se. Den här sajten, till exempel, heter kopwebbhotell.se och kopwebbhotell är vårt domännamn och .se vår toppdomän.

Nu ska vi på ge dig några bra tips på hur du bör välja domännamn.

Val av domännamn

Om du vill ha en personlig hemsida eller bygga ett starkt varumärke bör du använda ett unikt domännamn. Då använder du ditt egna namn, ditt företagsnamn (om du har en företagshemsida) eller namnet på det varumärke du vill exponera. Ett starkt varumärke som till exempel IKEA hade knappast tjänat på att ha en sajt som hette köpmöblerochinredning.se. Nej, de vill såklart ha med sitt varumärke i domännamnet eftersom sajten annars skulle bli alldeles för anonym.

Om du däremot har en hemsida som handlar om en viss hobby eller ett visst intresse kan det vara bra att ha med huvudnyckelordet/sökordet i domännamnet så att de som söker på ditt intresse lättare kan hitta din sajt. Om du har med det viktigaste sökordet i domännamnet så gynnas din sajt dessutom av sökmotorerna. Även om du bygger hemsidor för att tjäna pengar som affiliate eller AdSense bör du använda det viktigaste sökordet i domännamnet eftersom syftet då inte är att bygga ett starkt varumärke utan snarare att synas på nätet.

Välja toppdomän

När du ska välja domännamn kan det hända att det är upptaget under en viss toppdomän och då får du antingen ändra på domännamnet eller använda en annan toppdomän.

Den bästa toppdomänen för svenska hemsidor som riktar sig mot svenska besökare är såklart toppdomänen .se. Den känns igen av alla svenskar och visar att din sajt är från Sverige. Annars är .com en mycket stark toppdomän och det självklara valet för dig som vill ha en internationell sajt. Om dessa toppdomäner är upptagna funkar .nu och .net utmärkt. Framför allt .nu är välkänd och fyller en speciell funktion i Sverige eftersom toppdomänen tillsammans med ditt domännamn kan uppmuntra besökarna att göra något nu.

Toppdomänerna .org och .biz kan funka utmärkt om du har en företagshemsida och .eu växer sig allt starkare och är nog på väg att bli nästa stora toppdomän här i Europa. Toppdomänen .info funkar också utmärkt om du har en hemsida som vill informera dina besökare om något.