Välja webbhotell

När du ska välja webbhotellet är priset naturligtvis viktigt, men det är nästan ännu viktigare att se vad du får för pengarna. När du ska köpa webbhotell bör du se vilka webbhotell som uppfyller dina krav och sedan jämföra priserna. Här får du en liten lista på vad du bör ha i åtanke när du ska välja webbhotell.

Prestanda. Prestandan på ett webbhotell är mycket viktig. Det finns inget värre än ett segt webbhotell, det är störande både för dig och för dina besökare. Om du har ett webbhotell som har en bra prestanda går det fort att ladda upp nytt material på din hemsida, det går fort för besökarna att ladda ner din sajt i sin webbläsare och de når din sajt mycket snabbt när de skriver in din webbadress eller klickar på en länk.

Utrymme. De flesta som slänger upp några sajter som mest innehåller text klarar sig lätt med några gigabyte i utrymme, men om du har ett antal stora tunga sajter med stora bildfiler och video kan du behöva ett stort utrymme. (Om du vill spara utrymme rekommenderar vi att du placerar dina högupplösta videor på sajter som Youtube eller Vimeo och bäddar in dem på din sajt.) Titta även på hur stort utrymme du kan uppgradera till om det skulle behövas.

Bandbredd (trafik). Om du har många besökare behöver du en generös bandbredd, det vill säga en stor mängd tillåten trafik. Om du ska köpa webbhotell för första gången och inte har haft några sajter tidigare kan du alltid välja en mindre bandbredd till att börja med och uppgradera dig när du får många besökare. Kolla därför alltid vilken bandbredd du kan få som mest innan du köper ett webbhotell.

Driftsäkerhet. Kolla upp på nätet om det webbhotell du tänker köpa har en bra driftsäkerhet. Det är grymt störande med webbhotell som är ”nere” med jämna mellanrum. När ett webbhotell är nere kommer besökarna inte åt dina hemsidor vilket gör att du förlorar besökare. Många besökare riskerar att inte återkomma överhuvudtaget om din sajt har för många driftstörningar. Driftsäkerhet mäts i upptid vilket är den tid som webbhotellet inte är nere. Ju högre upptid desto bättre driftsäkerhet.

Support. En kunnig och tillgänglig support är mycket viktig om du får problem eller om du har några frågor. Vikten av en bra och tillgänglig support bör inte underskattas när du ska välja webbhotell.